2021-06-23 13:26:07• hírek • Szatmár.ro

Tíz éve szerveznek nyári táborokat a Fonóban. Íme az idei paletta

Pontosan egy évtizede, azaz 2011 nyarán szervezte meg első táborait a Fonó Házban az Aranykapu Kulturális Egyesület. Azóta évről évre izgalmasabb és változatosabb kínálat készül a nyári periódusra. Így lesz ez idén is: az évközi foglalkozásokat júliustól szeptemberig felváltják a különböző nyári táborok.

A nyár a július 5. és 9. között megszervezésre kerülő, A búzától a kenyérig nevet viselő kézműves alkotóhéttel indul. Ide elsősorban 6-10 éves gyermekeket várnak a szervezők. Ez a tábor évek óta részét képezi a nyári foglalkozások sorának, a tapasztalatok pedig mindig nagyon pozitívak voltak, a gyermekek nagyon szeretik ezt a tábort. Az egyhetes periódusban a résztvevők megismerhetik a búza útját, a magtól a kenyérig. Lesz kézi malommal való őrlés, gasztronómiai műhely, kenyérkészítés, de ugyanakkor kertészkedés és kézműves foglalkozások is várják a jelentkezőket.
A tábor egy héten keresztül, délelőtti foglalkozások kínál a gyermek számára.

Az idei nyár második eseményére július 12. és 16. között kerül sor I. Természetismereti tábor címmel, mely újdonságnak számít az eddigi évek kínálatához képest. Igaz, már tavaly is tervben volt egy ilyen jellegű nyári tábor a Fonóban, viszont akkor a járványhelyzet felülírta a szervezők számításait.
A természetismereti tábor nagyon jól összecseng majd a korábbi Kiskertész tanodával, hiszen célja, hogy közel hozza a minket körül vevő természetes világot a gyermekekhez. Ezen elgondolás mentén kirándulásokat is szerveznek majd a környékre, viszont a foglalkozások java része a Fonóban fog történni. Erre a táborra a 8-15 éves korosztályt várják.

Július 19. és 23. között megszervezésre kerül a II. Népzenei tábor. Igaz, ennek első alkalma nem mostanában volt lebonyolítva, hanem már évekkel ezelőtt, viszont ennek hagyományát is szeretnék most feléleszteni a szervezők. A naponta reggel 9-től egészen délután 5-ig zajló táborban a gyermekek különböző népi hangszerekkel ismerkednek meg, így a citera és a népi furulya az esemény végére közeli jóbarátja lehet majd minden résztvevőnek. De lesz népdaltanulás is, sőt, kézműves tevékenységek is tarkítják majd a heti programot. Ide 8 évnél idősebb gyerekek jelentkezését várják.

Ezt követően július 26. és 30. között kerül sor a Tekergő mesehétre. Ez a tábor hasonlítani fog a 2019-ben megszervezett Tekergő meseösvény tematikájára, amit szintén nagyon élveztek a gyerekek. Az idei, július végi tábor elsősorban kisebb korosztálynak szól (5-7 évesek). Palettán lesz az élőszavas mesemondás, a mesejáték, a meseírás, sőt a mesedráma is, így egy kifejezetten színes és izgalmas táborra számíthatnak a résztvevők.

Az augusztusi hónap első tábora a 2. és 6. között megszervezésre kerülő Képzőművészeti gyermektábor lesz, 8 éves kornál idősebb gyermekek számára, naponta reggel 9 és délután 5 óra közötti programmal. A szervezők szerint egy nagyon halkszavú, elmélyült, meditatív jellegű táborra számíthatnak a résztvevők, egy sokszínű munkafolyamat valósulhat majd meg Kovács Emil Lajos festőművész és Boér Alíz rajzoktató vezetésével. A gyerekek a rajzok és grafikák készítése mellett olaj és akvarell-festést is gyakorolnak majd, sőt lesz agyagozás, illetve a mandalakészítésbe és a Land artba is belekóstolhatnak egy kicsit.



Ezt követi majd az augusztus 9-11. közötti időszakra tervezett háromnapos fafaragó tábor, ahová 10 évnél idősebb fiúkat várnak a szervezők. Ezúttal is Győri Balázs fafaragó lesz a foglalkozások vezetője. A szervezők bíznak abban, hogy azok a gyerekek, akik korábban már részt vettek ilyen Fonó Házas fafaragó táborokban, ezúttal is eljönnek, és tovább mélyítik a már megszerzett ismereteiket, de ugyanakkor teljesen kezdő, új arcokat is szívesen látnak.
Maximum 8-10 jelentkezőt várnak erre a táborra.

Augusztus 12. és 15. között képzőművészeti tábort szerveznek felnőtteknek, méghozzá első alkalommal. Mivel az idei állandó heti műhelyekben rendszeresen bukkantak fel felnőttek is, megszületett egy többnapos nyári tábor ötlete is a Fonóban, gyakorlatilag egy létező igényre válaszolva. A hosszú hétvégés tábort, ahogy a gyermekek esetében, ezúttal is Kovács Emil Lajos festőművész és Boér Alíz rajzoktató vezeti majd, különböző mikroműhelyek kialakítása mellett.

Augusztus 23. és 27. között kerül sor a II. Tekergő mesetáborra, 8 évnél idősebb gyermekek számára. Ez a tábor hasonlítani fog a júliusi tekergő mesehét tematikájához, viszont ide már nagyobb korosztály jelentkezését várják a szervezők.

Az idei nyár utolsó tábora az augusztus 30. és szeptember 3. közötti periódusra beütemezett kézműves alkotóhét lesz, 6-10 éves gyermekek számára.
Ez a tábor a nyárindító kézműves alkotóhétnek úgyszólván ikertestvére, viszont itt egy őszi tematika köré épülnek majd a foglalkozások.

Jelentkezni és érdeklődni Nezezon Enikőnél a 0744-687813-as vagy Takács Andreánál a 0741-182063-as telefonszámon lehet, illetve az Aranykapu Kulturális Egyesület Facebook-oldalán, vagy e-mail címén. 

A táborokba maximum 25 személyt fogadnak a szervezők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: